Skip to main content
Skatt

Pension för sommarjobbande ungdomar

Pension för sommarjobbande ungdomar

Det är inte alltid det lönar sig att ligga under gränsen för betalning av skatt. Den lägsta möjliga skatten kan ge mycket mer i pensionsintjänande.

Ingen skatt = ingen pension

En sommarjobbare kan ha en årlig inkomst på högst 18 781 kr utan att betala skatt . Det kan ju kännas bra att ligga under den gränsen, särskilt med tanke på att en enda krona mer i inkomst betyder att skatten blir 1 300 kr. Men vad många inte tänker på är att även en låg skatt ger ett bra pensionsintjänande till den allmänna pensionen. Så är pensionssystemet upplagt.

Om du tjänar så att du betalar den minsta möjliga årliga skatten, 1 300 kr, betalas mycket mer in till din allmänna pension. Det ger ca 500 kr mer i allmän pension per år. En person som är född 1995 förväntas leva som pensionär i 24 år, så det blir 12 000 kr i sammanlagd pensionsökning, alltså nästan tio gånger så mycket som den inbetalda skatten på 1 300 kr.

Att man får mer inbetalat till den allmänna pensionen än vad man faktiskt betalar i skatt gäller för arbetsinkomster på upp till drygt 160 000 kr per år.

Annika Söderstedt

Redovisningskonsult

Leave a Reply